Vad gör en ventilationsmontör?
Som ventilationsmontör kan du arbeta med varierande arbetsuppgifter inom ventilation. Du installerar ventilationssystem i byggnader och ser på så vis till att det går att andas frisk luft inomhus.
Som ventilationsmontören är du något av en problemlösare, du får arbeta med tillverkning, montering och skötsel av alla delar i en ventilationsanläggning. Så gillar du att både använda hjärnan och jobba praktiskt är det här yrket för dig.
Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat i verkstaden. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken i byggbranschen sker det mesta av jobbet inomhus.
Det här jobbet är raka motsatsen till ett stillasittande kontorsjobb. Här får du varierande arbetsuppgifter med frihet under ansvar. Under en omväxlande arbetsvecka hinner du antagligen träffa många nya människor och samarbeta med olika yrkesgrupper.
Moderna ventilationssystem är högteknologiska. Ventilation är ett arbetsmarknadsområde där utvecklingen går mycket fort framåt och möjligheterna för att specialisera eller bredda sig är mycket stora.
Man arbetar med att isolera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar. Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken inom byggbranschen så sker det mesta av jobbet, för ventilationsmontörer, inomhus.
Lönen för en ventilationsmontör
Vad du tjänar som ventilationsmontör beror på vad du besitter för kompetenser, samt var du jobbar. Att jobba som konsult hos Your Partners ger dig både trygghet och omväxlande arbete. Medellönen för en ventilationsmontör, 2021 ligger på
35 600 kronor
Vilken utbildning måste en ventilationsmontör ha?
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS-och Fastighetsprogram. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux.
Vidareutbildning kan finnas som företagsutbildning.
Fem sätt att utbilda dig till ventilationsmontör:
Gymnasieskolans treåriga VVS- och fastighetsprogram.
Om din gymnasieskola inte har inriktningen ventilation kan du som gymnasielärling, genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) på företag och kompletterande utbildning på branschskolan PVF Teknikcentrum, ändå utbilda dig till ventilationsmontör utan att byta skola.
Företagslärlingar blir anställda och utbildas dels på företaget och dels på branschens skola PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Denna utbildningsform tar 4 år om du inte har utbildningar och arbetslivserfarenheter som tillgodoräknas tid för.
Utbildning genom Arbetsförmedlingen, varav ca halva tiden är förlagda till en av branschen godkänd utbildningsanordnare. Efter utbildningen följer 1,5 år – 2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter.
På några platser i landet kan man få utbildningen genom ett läsår på Komvux. Utbildare ska vara godkända av branschen och ha en egen verkstad och yrkeslärare. Efter utbildningen följer 1,5 år – 2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter.
Arbetsmarknaden för en ventilationsmontör
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben som byggnads- och ventilationsplåtslagare under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete.
Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete som byggnads- och ventilationsplåtslagare kommer vara mycket stora.