top of page

STANDARDAVTALSVILLKOR FÖR UTHYRNING AV ARBETSKRAFT

Your Partners (uthyrare)

1. Avtalets syfte, inledande bestämmelser

​

Detta avtal reglerar de allmänna avtalsförhållandena mellan hyrestagaren och uthyraren. Kontraktet gäller uthyrning av arbetskraft.

Parterna ska hela tiden hålla varandra informerade om sina företrädare. Ombuden ska ha befogenhet att agera för vederbörandes räkning så att bemanningen kan utföras utan onödiga komplikationer.

Om kontraktshandlingarna innehåller bestämmelser som strider mot varandra, ska handlingarna gälla i följande ordning:

  1. Uppdragsbekräftelsen för det enskilda uppdraget.

  2. Eventuellt uthyrarens erbjudande med specifikationer.

  3. Eventuellt hyrestagarens beställning, offert/anbudsförfrågan med specifikationer.

  4. Dessa standardavtalsvillkor.

 

 

2. Prisklausul

​

2.1 Prisbas

​

Uthyrarens priser är baserade på likabehandlingsprincipen och är villkorade av att uthyraren tillhandahållit kompletta och korrekta uppgifter om egna anställdas löne- och arbetsvillkor enligt kraven i lagen och avsnitt 3.2 nedan.

​

På hyrestagarens begäran ska uthyraren dokumentera vilka löne- och arbetsvillkor som avtalats med den uthyrda anställda.

​

Uthyrarens priser täcker alla uthyrarens kostnader relaterade till den inhyrda personalen, såsom den vikarierandes lön, sociala kostnader, semesterersättning, arbetsskadeförsäkring och eventuell sjuklön, uthyrarens andel av försäkring, administration, pension och allmän vinst m.m. Därutöver tillkommer eventuella tillägg för övertid, obekväm arbetstid, skift m.m. enligt punkt 11 samt lön för fritid som för uthyrarens egna anställda enligt avsnitt 3.2, samt tillgång till gemensamma varor och tjänster enligt punkt 6 nedan.

​

Uthyrarens tjänster är momspliktiga.

​

Minsta arbetstid som faktureras är fyra timmar per dag.

 

2.2 Betalning

​

Hyrestagaren faktureras var 14 dag baserat på certifierade timmar och för lediga dagar i samma utsträckning som hyrestagaren själv betalar lön till egna anställda på helgdagar och andra lediga dagar som inte anses som helgdagar efter semesterlagen. Den inhyrda medarbetaren registrerar timmar dagligen via uthyrarens webblösning för tidtagning. Hyrestagaren måste göra eventuella justeringar inom 48 timmar, annars anses timmarna godkända. Betalningsvillkoren är 14 dagar netto. Vid försenad betalning betalar kunden dröjsmålsränta enligt räntelagen.

​

2.3 Prisreglering

Timpriset under avtalad uppdragsperiod anpassas proportionellt mot motsvarande förändringar i lön och arbetsvillkor för hyrestagarens egna anställda och därigenom för den anställde under uppdragstiden enligt likabehandlingsprincipen i avsnitt 3.2 nedan. Om hyrestagaren inte har lämnat fullständiga och korrekta uppgifter, eller om hyrestagaren inte i tid informerar uthyraren om relevanta förändringar av sina anställdas löner och arbetsförhållanden, kan uthyraren ändra priset retroaktivt och kräva återbetalning.

​

Om det efter att uppdraget avtalats görs ändringar i lagar eller förordningar, kan uthyraren även justera priset eller andra villkor i uppdraget för att täcka nödvändiga och dokumenterade merkostnader som förändringarna innebär. Sådan reglering sker med verkan från ikraftträdandet av lagändringen respektive förordningen.

 

​

3. Ingående av avtal om uppdrag

​

3.1 Kartläggning av behov och urval av kandidat

​

Efter att ha fått en skriftlig eller muntlig uppdragsbeställning hittar uthyraren en kandidat för uppdraget. När en lämplig kandidat har hittats kontaktas uppdragsgivaren för information om kandidatens meriter och bakgrund. I den mån kunden önskar fler relevanta kandidater än vad som avtalats, har uthyraren rätt till en avgift per ytterligare kandidat.

​

3.2 Hyrestagarens uppgiftsskyldighet om sina egna löne- och arbetsvillkor. Principen om likabehandling

​

Hyrestagaren ska förse uthyraren med den information som behövs för att uthyraren ska kunna uppfylla lagarnas krav om likabehandling av lön och arbetsvillkor enligt arbetsmiljölagen.

​

Informationen ska innehålla de villkor som skulle ha varit tillämpliga om den anställde hade varit anställd av hyrestagaren för att utföra samma arbete, i fråga om:

​

a) arbetstidens längd och plats b) övertidsarbete c) längd och plats för raster och viloperioder d) nattarbete e) semesterledighet, semesterersättning, lediga dagar och ersättning för sådana dagar f) löne- och kostnadstäckning

​

Hyrestagaren ska även ge uthyraren information om sina egna gemensamma varor och tjänster enligt punkt 6 nedan.

​

Hyrestagarens uppgiftsskyldighet om lön/arbetsvillkor och gemensamma varor/tjänster gäller både vid inträde vid uppdragsavtal och under hela uppdragets varaktighet. Så länge uppdraget pågår ska hyrestagaren löpande informera uthyraren om förväntade och relevanta förändringar av egna löne- och arbetsvillkor så snart som möjligt och i alla fall innan ändringen genomförs för hyrestagarens egna anställda när detta är möjligt. Uthyrarens tillhandahållande av sådan uttömmande och aktuell information är en förutsättning för att uppfylla lagens likabehandlingskrav både för hyrestagaren och uthyraren.

​

Den anställde och hyrestagarens förtroendemän kan enligt tystnadsplikt kräva information/dokumentation från hyrestagaren och uthyraren som visar om uthyrarens löne- och arbetsvillkor uppfyller kravet om likabehandling enligt arbetsmiljölagen. Sådant utlämnande kan innefatta information som tillhandahålls av hyrestagaren till uthyraren om sina egna löne- och arbetsvillkor.

​

3.3 Skriftlig bekräftelse på uppdrag

​

Efter att hyrestagaren godkänt kandidaten skickar uthyraren en skriftlig överlåtelsebekräftelse som bl.a. ska ange avtalad tid, plats, varaktighet, arbetsuppgifter, pris och namn på anställd, lön, semesterersättning och andra väsentliga arbetsvillkor. Hyrestagaren ska granska innehållet i uppdragsbekräftelsen och ansvarar för att meddela uthyraren utan onödigt dröjsmål vid eventuella fel eller brister i innehållet.

 

4. Ändringar

​

Hyrestagaren får inte avtala om ändring av uppdraget med uthyrarens anställda utan att detta skriftligen har avtalats med uthyrarens representant. Om arbetet ändras så att det skulle leda till bättre lön eller andra arbetsvillkor om den anställde hade varit anställd av hyrestagaren för att utföra de ändrade arbetsuppgifterna, höjs priset/villkoren i motsvarande proportion med verkan från tidpunkten för ändringen.

​

Hyrestagaren får inte, förrän det avtalade uppdraget slutförts, erbjuda uthyrarens anställda att ingå som anställd hos hyrestagarens verksamhet eller för andra leverantörers räkning i hyrestagarens verksamhet, utan överenskommelse med uthyraren. Om hyrestagaren anställer personal som har varit inhyrda hos uthyraren eller på annat sätt anlitar arbetstagaren efter det avtalade anställningsuppdragets utgång, ska detta anses vara ett rekryteringsuppdrag och rekryteringsbidrag utgår enligt uthyrningsföretagets prissättning för detta.

​

5. Förlängning av uppdrag

​

Om hyrestagaren önskar förlänga uppdraget utöver avtalad tid ska detta snarast meddelas skriftligen till uthyraren. Vid godkännande ska förlängningen bekräftas skriftligen genom en ny orderbekräftelse. Uthyraren bör försöka göra ett förlängningsavtal med sin anställda.

​

6. Tillgång till hyrestagarens gemensamma varor och tjänster

​

Hyrestagaren ska ge uthyraren information om alla gemensamma varor och tjänster som gäller för hyrestagarens egna anställda, såsom matsal, företagsdagis, transporter, gemensamma lokaler för träning, omklädningsrum m.m.

​

Sådana gemensamma varor och tjänster hos hyrestagaren ska ges till den inhyrda på samma villkor som hyrestagarens egna anställda, om inte sakliga skäl talar för annat enligt arbetsmiljölagen.

​

Alla kostnader för sådana tillgångar till hyrestagarens gemensamma varor och tjänster bärs av hyrestagaren i samma utsträckning som hyrestagaren täcker detta för sina egna anställda.

​

7. Reseersättning

​

Restid och resekostnader debiteras efter närmare överenskommelse mellan hyrestagaren och uthyraren enligt samma regler som för anställda hos hyrestagaren, med tillägg för administrativa kostnader.

 

8. Ansvar, daglig ledning, uppföljning och arbetsresultat

​

Inhyrd personal lyder under hyrestagarens ledning och instruktion och ska arbeta integrerat i hyrestagarens företag. Uthyrarens ansvar är att göra ett noggrant urval genom att säkerställa formell kompetens och referenskontroll som motsvarar hyrestagarens begäran. Uthyrarens ansvar är begränsat till de fall det kan dokumenteras försumlighet i urvalsprocessen. Hyrestagaren är ansvarig för eventuell skada/förlust/bortfall av arbetsprestation som den inhyrda personalen orsakar av misstag eller vårdslöshet under utförandet av arbetet. Uthyrarens ansvar gentemot hyrestagaren är i alla fall begränsat till de villkor som omfattas av uthyrarens försäkringssystem.

​

Där hyrestagaren påvisar behov och ger laglig grund och information om den inhyrda, som är i samband med arbetets utförande, kan avtal träffas med uthyraren om att ta fram relevant information om den inhyrda. Uthyrarens kostnader för detta kan faktureras hyrestagaren i enlighet med uthyrarens framställda faktura, om inte parterna i förväg kommit överens om pris.

​

Uthyrarens anställda ska i övrigt följa hyrestagarens föreskrifter, instruktioner och arbeta under hyrestagarens ledning och kontroll. Hyrestagaren ansvarar för att arbetsförhållandena på arbetsplatsen överensstämmer med bestämmelserna i arbetsmiljölagen och att det har skapats förutsättningar för den inhyrda att utföra sitt arbete på ett obehindrat sätt.

​

9. Förkunskaper, närvaro

​

Uthyraren åtar sig att tillhandahålla personal som uppfyller hyrestagarens kravspecifikationer. Om den inhyrda personalen ändå inte uppfyller de kvalifikationskrav som anges vid beställning eller den inhyrda inte infinner sig, ska uthyraren snarast ställa ny kvalificerad personal till förfogande. Uthyraren har inget ansvar om hyrestagaren eller tredje man hindrar arbetstagaren från att utföra sitt arbete. Uthyrarens anställda ska inte utan uthyrarens skriftliga medgivande arbeta med eller ansvara för nycklar, pengar och värdepapper.

​

10. Offentligrättsliga skyddsregler, övertidsarbete och olägenhetsersättningar

​

Hyrestagaren är att anse som huvudföretag med samordningsansvar enligt arbetsmiljölagen och ska säkerställa en fullt sund arbetsmiljö även för inhyrda medarbetare enligt Lag. Inhyrd personal måste följa hyrestagarens säkerhetsanvisningar, arbetsföreskrifter och andra gällande föreskrifter för hyrestagarens egna anställda och/eller utförandet av uppdraget. Hyrestagaren ska informera, utbilda och kontrollera inhyrda på samma sätt som sina egna anställda, t.ex. om hyrestagarens HMS-regler, att arbetstagaren omfattas av hyrestagarens säkerhetsregler och information om vem arbetstagarens lokala skyddsombud hos hyrestagaren är.

​

Uthyrarens konsult och skyddsombud ska vid behov ges tillträde till hyrestagarens verksamhet för att kartlägga arbetsmiljön och kontakta hyrestagarens skyddsombud. När samordning av arbetstidsarrangemang är nödvändig av säkerhetsskäl, är detta även hyrestagarens ansvar.

 

 

11. Övertidsarbete och traktamenten

​

Underleverantören ska se till att de inhyrda arbetstagarnas arbetstid överensstämmer med bestämmelserna i arbetsmiljölagen. Vid omfattande övertidsarbete ska även uthyrarens konsult hållas informerad löpande om omfattningen.

​

Det är uthyrarens uppgift att träffa eventuella avtal med den anlitade eller den anlitades förtroendeman om förlängt övertid enligt Arbetsmiljölagen. Hyrestagaren ska vid behov medverka till ett sådant avtal.

​

Övertid, skift, olägenheter och andra tillägg faktureras utöver avtalat pris proportionellt som om den inhyrda arbetstagaren hade varit anställd hos hyrestagaren enligt principen om likabehandling i avsnitt 3.2 och prisunderlaget i avsnitt 2.3.

​

12. Solidaritetsansvar

​

Hyrestagaren ansvarar även solidariskt med uthyraren för att den inhyrda arbetstagaren får rätt lön, semesterersättning och annan ersättning enligt lagens krav på likabehandling enligt avsnitt 3.2 ovan, se arbetsmiljölagen.

​

Om hyrestagaren är skyldig att fullgöra det solidariska ansvaret kan hyrestagaren söka regress hos uthyraren för alla kostnader härvid, om inte fordringen beror på hyrestagarens bristfälliga uppgifter av betydelse för likabehandlingsprincipen enligt avsnitt 3.2 ovan. Då gäller försummelsebestämmelserna nedan i avsnitt 17.

​

13. Tystnadsplikt

​

All information som utbyts av parterna ska inte överföras till tredje part utan den andra partens skriftliga medgivande. Detta gäller även efter uppdragets slut.

​

Uthyrarens anställda har tystnadsplikt i fråga om företagshemligheter och andra beskrivningar, recept, modeller, personuppgifter etc. som medarbetaren får kännedom om under uppdraget.

​

Uthyrarens anställda kan inte ta med sig skriftligt arbetsmaterial eller handlingar ur hyrestagarens lokaler utan att ha inhämtat särskilt tillstånd för detta.

​

Hyrestagaren, uthyraren och hyrestagarens förtroendemän har också tystnadsplikt beträffande uppgifter de får om lön och arbetsförhållanden hos hyrestagaren och uthyraren enligt arbetsmiljölagen. Informationen kan endast användas för att säkra eller undersöka efterlevnaden av kravet på likabehandling.

 

14. Äganderätt / nyttjanderätt

​

Hyrestagaren har full upphovsrätt och äganderätt till allt basmaterial samt eventuellt resultat av arbete utfört av uthyrningsföretagets konsulter för uppdragsgivaren. Uthyrarens konsulter har rätt att använda förvärvade yrkeskunskaper inom utförandet av eget arbete, även utanför hyrestagaren. Konkurrenskänslig information omfattas ändå inte av detta, jfr. Sekretessavtal.

​

Hyrestagaren förbinder sig att under avtalets löptid inte ingå avtal om tjänster som omfattas av detta avtal med andra uthyrningsföretag eller med en eller flera personer anställda av uthyrningsföretaget.

 

​

15. Överträdelse av uthyraren

​

15.1 Klagomål

​

Eventuella klagomål från hyrestagaren angående dokumenterad försummelse ska omedelbart meddelas skriftligen till uthyrarens representant. Om ett sådant klagomål inte finns, kan överträdelsen inte åberopas.

​

15.2 Korrigering av brister

​

Båda parter kan kräva att överträdelser av erforderliga kvalifikationer eller närvaro åtgärdas genom användning av en annan anställd om detta kan ske utan oskälig olägenhet eller kostnad.

​

Brist på dokumentation om löne- och arbetsvillkor och otillräckliga löne- och arbetsvillkor enligt lagens likabehandlingsregler kan uthyraren rätta genom efterskottsbetalning av mellanskillnaden till arbetstagaren inom 14 dagar från det att intrånget avslöjades och påpekades skriftligen av hyrestagaren.

 

15.3 Rätt att hålla inne betalning och prisavdrag

​

Så länge försummelsen inte åtgärdas kan hyrestagaren hålla inne betalning för den del av arbetet som är felaktig.

​

Om överträdelsen inte åtgärdas kan hyrestagaren kräva prisavdrag.

​

Hyrestagaren får inte kräva nedsättning av det avtalade priset om hyrestagaren eller tredje man hindrar uthyraren från att leverera den avtalade servicen.

 

15.4 Ersättning

​

Hyrestagaren kan kräva ersättning för dokumenterad ekonomisk skada till följd av uthyrningsföretagets ansvar enligt detta kontrakt. Uthyraren ansvarar inte för följdskador.

​

Uthyrningsföretaget ansvarar endast för ekonomiska förluster till följd av dokumenterad vårdslöshet antingen i samband med urval av anställd eller i det fall en anställd inte väljs ut vid överenskommen tid. När den anställde är föremål för hyrestagarens dagliga ledning, instruktion och uppföljning enligt punkt 9 i förväg, ansvarar inte uthyrningsföretaget för arbetsresultatet.

​

Om uthyraren har varit oaktsam vid val av konsult har hyrestagaren inget krav mot uthyraren om felet är rättat eller ett nytt erbjudande lämnats. Uthyraren har i alla fall inget ansvar i det fall hyrestagaren har varit ansvarig för valet av kandidat.

​

Endast den direkta fysiska skadan som orsakas täcks. Driftbortfall, deprivation förlust, ersättning till tredje part person och liknande ersätts inte. Skador orsakade av brand eller explosion ersätts inte. Om uthyraren överlämnat nycklar/passerkort är en förlust av detta hyrestagarens ansvar.

​

15.5 Uppsägning

​

Om det föreligger ett väsentligt åsidosättande från uthyrarens sida, där överträdelsen inte har åtgärdats inom avtalade tidsfrister, kan hyrestagaren säga upp avtalet.

​

Vid ingående av ramavtal eller avtal som består av flera leveranser/uppdrag gäller att brott mot en överlåtelse/en leverans endast ger rätt till ångerrätt eller annan försummelse mot uppdraget/den leveransen som är standard. Parternas avtalsförpliktelser för den återstående delen av det totala kontraktet förblir oförändrade. Följaktligen kan betalningsrätt inte göras mot den andra delen av det totala avtalet som inte är i standard.

 

 

16. Missgynnande av hyrestagaren

​

16.1 Underlåtenhet att lämna uppgifter av betydelse för likabehandlingsprincipen

​

Hyrestagaren är objektivt ansvarig gentemot uthyraren för eventuell ekonomisk skada till följd av pliktbrott att förse uthyraren med alla uppgifter som behövs för lika behandling av löne- och arbetsvillkor enligt avsnitt 3.2 under hela uppdraget.

​

På uthyrarens skriftliga begäran ska hyrestagaren snarast dokumentera nödvändig information. Om hyrestagaren inte uppfyller krav från uthyraren eller dennes egna förtroendemän på sådan information inom tre arbetsdagar, kan uthyraren säga upp det fortsatta avtalet och/eller kräva ersättning för sin ekonomiska förlust i den förbindelsen.

​

16.2 Sen betalning

​

Vid försenad betalning får uthyraren hålla inne sin tjänst tills betalning sker. Vid väsentlig försening kan uthyraren säga upp avtalet. Om hyrestagaren inte betalar inom sju dagar efter att ha mottagit skriftlig påminnelse, har uthyraren rätt att säga upp avtalet.

​

Vid utebliven betalning utgår dröjsmålsränta enligt dröjsmålsräntelagen. När hyrestagaren tidigare har fallerat sin betalningsskyldighet kan uthyraren kräva förskottsbetalning för framtida tjänster.

​

Vid utebliven betalning där uthyraren säger upp avtalet har uthyraren rätt till ersättning i enlighet med skadeståndsrättsliga regler och principer. I brist på underlag för annat ska uthyraren ha rätt till en sådan ersättning motsvarande 20 % av det avtalade vederlaget för återstående del av avtalstiden.

 

16.3 Brott mot tystnadsplikt, exklusivitet m.m.

​

Vid brott mot bestämmelserna om tystnadsplikt och förbud mot användning av uppgifter för insamling av konkurrerande erbjudanden i punkt 13 eller exklusivitet i punkt 14, har uthyrningsföretaget rätt till ersättning motsvarande minst 30 % av det kontraktsbeloppet utan att ytterligare skadeståndsanspråk utesluts.

 

17. Hävning och uppsägning i andra fall än vid försummelse

​

Eventuellt bekräftat och/eller påbörjat uppdrag är att anse som bindande för båda parter och kan inte sägas upp förrän avtalad tid löpt ut.

​

18. Försäkringar

​

Uthyraren har tecknat en kollektiv skade- och olycksfallsförsäkring för sina anställda enligt vid tidpunkten gällande försäkringsvillkor. Arbetsskadeförsäkring har tecknats för alla inhyrda.

​

19. Force Majeure

​

Vid force majeure - inklusive alla typer av strejker och lockouter, förfaller parternas skyldigheter så länge som force majeure verkar. I samband med strejk ska hyrestagaren fortlöpande hålla uthyraren informerad om behovet för fortsatt anställning.

​

20. Tvister

​

Eventuella tvister måste lösas genom förhandlingar. Om detta inte fungerar, ska målet avgöras i en rättslig process enligt svensk lag.

bottom of page