top of page

Vad gör en murare?

Som murare är dina vanligaste sysslor att mura väggar av block eller tegel och att putsa. Du lägger tegelstenarna eller blocken på varandra och mellan varje sten eller block lägger du murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand och du använder mursleven för att lägga på murbruk.

Jobbet kräver noggrannhet och du använder vattenpasset och ett uppspänt snöre för att varje lager av tegelstenar ska bli plant och inte luta.

Plattsättning av golv och väggar med till exempel kakel kan ingå i arbetet, men utförs ibland av särskilda plattsättare. Det finns också murare som gör inredningsjobb, till exempel väggar av tegel eller puts.

Som murare kan du också arbeta med stuckatur, utsmyckningar av gips, exempelvis dekorativa taklister och takrosetter. Det är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning.

Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Murare

Lönen för en murare

Vad du tjänar som murare beror på vad du besitter för kompetenser, vilken typ av murare du arbetar som samt var du jobbar. Att jobba som konsult hos Your Partners ger dig både trygghet och omväxlande arbete. Medellönen för en anläggningsarbetare, 2021 ligger på
36 000 kronor

Vilken utbildning måste en murare ha?

Utbildning till murare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning husbyggnad.

Efter utbildningen i gymnasieskolan anställs man som lärling i ett företag under ca 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis.Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, dvs anställning som lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Arbetsmarknaden för en murare

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos är de närmaste åren mycket ljusa för landets byggnadsarbetare. Det kommer att finnas gott om jobb. Något som gäller i princip alla byggyrken.

bottom of page