Vad gör en byggnadsingenjör?
Som byggnadsingenjör arbetar du med byggnation och renovering av bostadshus och fastigheter. Du är med i hela processen från planering till färdigställande och har en nyckelroll i projektet. Utbildningen ger dig en bred grund i byggprocessens olika delar vilket möjliggör för dig att rikta in dig på ett område som intresserar. Vanliga ansvarsområden för en byggnadsingenjör är projektering, ekonomi samt ledning och koordinering av arbetslag och underentreprenörer. Yrket passar dig som vill arbeta projektinriktat med varierande arbetsdagar och med mycket ansvar.

Lönen för en byggnadsingenjör
Vad du tjänar som byggnadsingenjör beror på vad du besitter för kompetenser, vilken typ av byggnadsingenjör du arbetar som samt var du jobbar. Att jobba som konsult hos Your Partners ger dig både trygghet och omväxlande arbete. Medellönen för en byggnadsingenjör 2021 ligger på
42 500 kronor
Vilken utbildning måste en byggnadsingenjör ha?
Utbildningar till byggingenjör finns inom högskolan/universitet och inom yrkeshögskolan.
För att bli högskoleingenjör krävs tre års studier vid högskola. För att bli civilingenjör med inriktning mot byggområdet krävs fem års studier vid högskolan.
Behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning är du om du uppfyller något av följande:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till
motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda förkunskaper krävs i form av lägst betyget E (betyg G*) i:
- Bygg och anläggning 1
- Bygg och anläggning 2
eller motsvarande kunskaper förvärvade genom annan likvärdig utbildning.
Arbetsmarknaden för en byggnadsingenjör
Idag råder det stor kompetensbrist inom byggbranschen. 8 av 10 företag anger att de saknar utbildad personal för att kunna genomföra de stora byggsatsningar som planeras. Inom de närmsta fem åren ska det byggas och renoveras närmre en och en halv miljon bostäder i Sverige.